Kruche babeczki z gruszkami
Całkiem przypadkiem wyglądające jak oczko, małe co nieco na podwieczorek. Delikatnie korzenne gruszki na kremie budyniowym i kruche ciasto z migdałami. Mniam.

Ciasto
- 200g masła
- 200g mąki krupczatki
- 20g mąki pszennej tortowej
- 20g mielonych migdałów
- 15g kakao
- 100g cukru pudru
- 2 żółtka
Mąkę krupczatkę i pszenną przesiewamy do miski lub na stolnicę. Dodajemy cukier puder, migdały i kakao, dokładnie wszystko mieszamy. Dodajemy masło i żółtko, siekamy składniki nożem, a potem szybko zagniatamy. Odkładamy ciasto do lodówki na minimum 1 godzinę.
Foremki do babeczek smarujemy dokładnie tłuszczem, możemy rozpuścić trochę masła lub margaryny i posmarować foremki pędzelkiem. Z podanych składników wychodzi około 30 podłużnych babeczek.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na około 5-6mm, wycinamy foremką fragment ciasta i wyklejamy nim foremkę.
Ciastka pieczemy w temperaturze 200°C około 20minut.
Po upieczeniu wyjmujemy babeczki z foremek i studzimy.
Krem budyniowy
- 1/2 litra mleka
- 1 budyń waniliowy
- 4 łyżki cukru
- 1 jajko
Jajko roztrzepujemy, dolewamy pół szklanki mleka i proszek budyniowy. Dokładnie wszystko łączymy.
Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Na wrzące mleko wlewamy budyń i gotujemy chwilę energicznie mieszając.
Jeszcze ciepłą masę budyniową nakładamy na dno babeczek.
Wykończenie
- gruszki w kompocie
- kilka wisienek lub rodzynków
- 2-4 goździki
- mały kawałek świeżego imbiru
- 1/2 laski cynamonu
- 1/2 laski wanilii
- 3 łyżeczki żelatyny
- bita śmietana
Owoce gruszki wyjmujemy z kompotu. Kroimy w paski i układamy na masie budyniowej. Miedzy plastrami gruszki wkładamy wisienkę lub rodzynek, tak aby ciastko wyglądało jak oko.
Odmierzamy 1/2 litra płynu z kompotu z gruszek. Wrzucamy goździki, imbir, cynamon i wanilię. Zagotowujemy. Wsypujemy żelatynę i mieszamy aby się rozpuściła. Tak przygotowaną galaretkę odstawiamy do schłodzenia.
Gdy galaretka zacznie gęstnieć pędzelkiem nanosimy na gruszki. Ciastka pozostawiamy w chłodnym miejscu do całkowitego stężenia galaretki.
Ozdabiamy bita śmietaną imitując rzęsy.
Komentarze do przepisu: Kruche babeczki z gruszkami