indeks

Kruche babeczki z gruszkami

Całkiem przypadkiem wyglądające jak oczko, małe co nieco na podwieczorek. Delikatnie korzenne gruszki na kremie budyniowym i kruche ciasto z migdałami. Mniam.

Kruche babeczki z gruszkami

Ciasto

  • 200g masła
  • 200g mąki krupczatki
  • 20g mąki pszennej tortowej
  • 20g mielonych migdałów
  • 15g kakao
  • 100g cukru pudru
  • 2 żółtka

Mąkę krupczatkę i pszenną przesiewamy do miski lub na stolnicę. Dodajemy cukier puder, migdały i kakao, dokładnie wszystko mieszamy. Dodajemy masło i żółtko, siekamy składniki nożem, a potem szybko zagniatamy. Odkładamy ciasto do lodówki na minimum 1 godzinę.
Foremki do babeczek smarujemy dokładnie tłuszczem, możemy rozpuścić trochę masła lub margaryny i posmarować foremki pędzelkiem. Z podanych składników wychodzi około 30 podłużnych babeczek.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na około 5-6mm, wycinamy foremką fragment ciasta i wyklejamy nim foremkę.
Ciastka pieczemy w temperaturze 200°C około 20minut.
Po upieczeniu wyjmujemy babeczki z foremek i studzimy.

Krem budyniowy

  • 1/2 litra mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko

Jajko roztrzepujemy, dolewamy pół szklanki mleka i proszek budyniowy. Dokładnie wszystko łączymy.
Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Na wrzące mleko wlewamy budyń i gotujemy chwilę energicznie mieszając.
Jeszcze ciepłą masę budyniową nakładamy na dno babeczek.

Wykończenie

  • gruszki w kompocie
  • kilka wisienek lub rodzynków
  • 2-4 goździki
  • mały kawałek świeżego imbiru
  • 1/2 laski cynamonu
  • 1/2 laski wanilii
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • bita śmietana

Owoce gruszki wyjmujemy z kompotu. Kroimy w paski i układamy na masie budyniowej. Miedzy plastrami gruszki wkładamy wisienkę lub rodzynek, tak aby ciastko wyglądało jak oko.
Odmierzamy 1/2 litra płynu z kompotu z gruszek. Wrzucamy goździki, imbir, cynamon i wanilię. Zagotowujemy. Wsypujemy żelatynę i mieszamy aby się rozpuściła. Tak przygotowaną galaretkę odstawiamy do schłodzenia.
Gdy galaretka zacznie gęstnieć pędzelkiem nanosimy na gruszki. Ciastka pozostawiamy w chłodnym miejscu do całkowitego stężenia galaretki.
Ozdabiamy bita śmietaną imitując rzęsy.

Opublikowane: 9 lutego 2014
drukuj

Komentarze do przepisu: Kruche babeczki z gruszkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *