indeks

Rogaliki topielce z nadzieniem jabłkowo-pomarańczowym

Odrobina tropików w polskim klimacie, czyli nadzienie z jabłek i pomarańczy w rogalikach.

Rogaliki topielce z nadzieniem jabłkowo-pomarańczowym

Ciasto krucho-drożdżowe

  • 500g mąki
  • 200g masła
  • 40g drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 białko

Do miski kruszymy drożdże, posypujemy 1/4 łyżki cukru. Mleko lekko podgrzewamy – do temperatury pokojowej – i wlewamy 2 łyżki do drożdży. Rozpuszczamy drożdże w mleku. Wsypujemy 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do zaczynu dosypujemy mąkę, wlewamy mleko i tłuszcz, utarte z cukrem jajko i żółtka. Wyrabiamy gładkie ciasto.
Ciasto zawijamy w ściereczkę i wkładamy do naczynia z zimna wodą. Pozostawiamy do momentu, aż ciasto wypłynie.

Nadzienie jabłkowo-pomarańczowe

  • 2 jabłka
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka miodu

Jabłka obieramy, i ścieramy na tarce o grubych oczkach, wkładamy do garnka. Dodajemy miód, skórkę startą z pomarańczy i łyżkę soku pomarańczowego. Jabłka dusimy kilka minut, mieszamy aż odparuje płyn. Odstawiamy do przestygnięcia.
Do nadzienia możemy dodać więcej miodu, wszystko zależy od tego jak kwaśne mamy jabłka i pomarańczę.

Ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką, dzielimy na kilka części. Każdą część rozwałkowujemy w kształcie koła i dzielimy na trójkąty. Nakładamy nadzienie i zawijamy rogaliki.

Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy w temperaturze 180°C na zloty kolor, około 20-25 minut.

Wykończenie

  • cukier puder
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • 1 łyżka gorącej wody
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Skórkę pomarańczową siekamy na bardzo drobne kawałki.
Z soku pomarańczowego, wody i cukru pudru ucieramy lukier.
Lukrem smarujemy rogaliki i posypujemy skórką pomarańczową.

Smacznego!

Opublikowane: 10 listopada 2015
drukuj

Komentarze do przepisu: Rogaliki topielce z nadzieniem jabłkowo-pomarańczowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *