indeks

Babka gotowana

Gotowana babka to ciasto dla tych, którzy nie mają piekarnika. Gotuje się ją w garnku, w kąpieli wodnej. Niestety trzeba mieć formę do gotowania.
Przepis z książki Ciasta siostry Leonilli.

Babka gotowana
  • 250g masła
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki maki krupczatki
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olejek waniliowy lub migdałowy, albo skórka starta z 1/2 cytryny

Masło rozpuszczamy i studzimy.
Wszystkie rodzaje mąki przesiewamy przez sitko i mieszamy, dosypujemy proszek do pieczenia.
Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier, a następnie żółtka.
Stale ubijając wlewamy roztopiony tłuszcz, wsypujemy mąkę, dodajemy zapach lub skórkę z cytryny.
Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy do gotowania babki.

Zamkniętą formę wkładamy do wysokiego garnka z gorącą wodą. Forma powinna być zanurzona do 3/4 wysokości. garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu 1 godzinę i 15 minut. Po ugotowaniu, ciasto wyjmujemy z formy i odstawiamy, aby odparowało. Wystudzone polewamy czekoladą lub polewą kakaową.

Smacznego!

Opublikowane: 26 stycznia 2014
drukuj

Komentarze do przepisu: Babka gotowana

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *