indeks

Bezy

Prościej, a już na pewno szybciej można kupić bezy w sklepie. Smakiem niewiele się różnią. Ale jaka satysfakcja gdy zrobi się je samodzielnie. A na marginesie – znowu zostały mi białka ;)

Bezy
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru kryształu
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Białka solimy i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy sok z cytryny i stopniowo, po łyżce, dodajemy cukier. Ubijamy dopóki cukier się nie rozpuści w białkach. Na końcu wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy bezy.
Suszymy w piekarniku przez około 2 godziny, w 100°C z termoobiegiem. Od czasu do czasu uchylamy drzwiczki piekarnika.
Miłej zabawy!

Opublikowane: 12 lipca 2014
drukuj

Komentarze do przepisu: Bezy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *