Bezy
Prościej, a już na pewno szybciej można kupić bezy w sklepie. Smakiem niewiele się różnią. Ale jaka satysfakcja gdy zrobi się je samodzielnie. A na marginesie – znowu zostały mi białka ;)

- 3 białka
- szczypta soli
- 2/3 szklanki cukru kryształu
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Białka solimy i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy sok z cytryny i stopniowo, po łyżce, dodajemy cukier. Ubijamy dopóki cukier się nie rozpuści w białkach. Na końcu wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy bezy.
Suszymy w piekarniku przez około 2 godziny, w 100°C z termoobiegiem. Od czasu do czasu uchylamy drzwiczki piekarnika.
Miłej zabawy!
Opublikowane: 12 lipca 2014
drukuj
Komentarze do przepisu: Bezy