indeks

Biszkopt pod owoce

Przepis na uniwersalne ciasto, pasujące do każdego rodzaju owoców – świeżych i z kompotu. To jeden z przepisów na których uczyłam się piec. Udawało się zawsze, w piecyku gazowym i elektrycznym, ze śliwkami, z jabłkami, z wiśniami i co tam jeszcze było pod ręką. Dzisiaj ze świeżymi jabłkami i czarna porzeczką z kompotu.

Biszkopt pod owoce
  • 6 jajek
  • 1-1 1/2 szklanki cukru
  • 150g masła
  • 6 łyżek oleju
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło roztapiamy i łączymy z olejem.
Mąki przesiewamy razem i dodajemy proszek do pieczenia.
Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier. Ilość cukru dopasowujemy do upodobań, i do kwasowości owoców.
Do białek dodajemy żółtka, jeszcze chwilę ubijamy.
Wlewamy tłuszcz i mieszamy wszystko z mąką.
Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, układamy na wierzchu owoce. Pieczemy w temp. 180°C około 45min – 1godz.
Smacznego!

Opublikowane: 4 września 2016
drukuj

Komentarze do przepisu: Biszkopt pod owoce

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *