indeks

Chałka

mąka chlebowa – 6,7kg; mąka wysokobiałkowa – 3,3kg, cukier – 800g …
a nie, nie, to przepis dla piekarni :) – wyciągnęłam go z książki Chleb J. Hamelmana – jest oczywiście wersja na użytek domowy. W moim przepisie jeszcze zmniejszyłam ilości, nie przejedlibyśmy tyle chałki.
Ciasto nie jest tak słodkie jak chałka ze sklepu i dlatego spokojnie można je jeść z dodatkiem dżemu lub konfitury.

chałka
  • 303g maki chlebowej (pszenna 750)
  • 150g maki wysokoglutenowej (pszenna 480 lub 500)
  • 37g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 34g oleju
  • 145g wody
  • 8g soli
  • 5g drożdży instant

Wszystkie składniki mieszamy i dokładnie wyrabiamy gęste ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po godzinie odgazowujemy (przebijamy ciasto, lub delikatnie nasiekamy). Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje (powinny wyjść 2 większe lub 4 małe chałki), formujemy wałki i zaplatamy chałkę. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, według uznania posypujemy makiem, sezamem, kruszonką.
Pieczemy w temperaturze 190 stopni na zloty kolor, około 20-30 minut.
Smacznego!

Opublikowane: 23 kwietnia 2018
drukuj

Komentarze do przepisu: Chałka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *