Chlebek bananowy
Sezon owocowy w pełni. Są wiśnie, jabłka, agrest, porzeczki i mnóstwo innych owoców a zapomniane, odłożone do spiżarni banany dojrzewają z dnia na dzień coraz bardziej. W końcu nie bardzo zachęcają do zjedzenia więc lepiej upiec z nich bardzo prosty, bananowy chlebek.

- 3 mocno dojrzałe banany
- 1 jajko
- 1/3 szklanki oleju
- 1 1/2 szklanki maki pszennej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2-3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczki soli
Mieszamy suche składniki: mąkę przesiewamy i łączymy z cukrem waniliowym, cukrem, solą, sodą.
Mieszamy mokre składniki: banany miksujemy w blenderze, dodajemy jajko i olej, miksujemy do połączenia.
Masę bananową wlewamy do suchych składników i mieszamy łyżką, tylko do połączenia.
Ciasto przelewamy do keksówki i pieczemy w 170°C około 45minut.
Smacznego!
Opublikowane: 17 lipca 2018
drukuj
Komentarze do przepisu: Chlebek bananowy