indeks

Chlebek bananowy

Sezon owocowy w pełni. Są wiśnie, jabłka, agrest, porzeczki i mnóstwo innych owoców a zapomniane, odłożone do spiżarni banany dojrzewają z dnia na dzień coraz bardziej. W końcu nie bardzo zachęcają do zjedzenia więc lepiej upiec z nich bardzo prosty, bananowy chlebek.

Chlebek bananowy
  • 3 mocno dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 1/2 szklanki maki pszennej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki soli

Mieszamy suche składniki: mąkę przesiewamy i łączymy z cukrem waniliowym, cukrem, solą, sodą.
Mieszamy mokre składniki: banany miksujemy w blenderze, dodajemy jajko i olej, miksujemy do połączenia.
Masę bananową wlewamy do suchych składników i mieszamy łyżką, tylko do połączenia.
Ciasto przelewamy do keksówki i pieczemy w 170°C około 45minut.
Smacznego!

Opublikowane: 17 lipca 2018
drukuj

Komentarze do przepisu: Chlebek bananowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *