indeks

Ciasto brzoskwiniowo-migdałowe

Podstawowa wersja tego ciasta zawiera ananas i kokos. Czasem dla odmiany używam brzoskwiń i mielonych migdałów. Robi się je dokładnie tak samo, a wychodzi całkiem inne ciasto.

Ciasto brzoskwiniowo-migdałowe

Biszkopt

  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pieczemy biszkopt:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na pianę, dodajemy stopniowo cukier i po jednym żółtku, nie przerywając ubijania. Dosypujemy mąkę i proszek, delikatnie mieszamy.
Biszkopt pieczemy na dużej prostokątnej blasze.

Beza migdałowa

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru (kryształ)
  • 200g mielonych migdałów

Białka ubijamy na pianę, dodajemy stopniowo cukier. Na koniec wsypujemy migdały.
Ciasto przekładamy na blachę na której pieczony był biszkopt. Bezę pieczemy w temperaturze 140-100 stopni 1-2 godzin.

Krem

  • 200g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 żółtka
  • 1 1/2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 1 puszka brzoskwiń

Odlewamy zalewę z brzoskwiń, dolewamy wodę, tak aby otrzymać 1/2 litra płynu (można użyć 2 puszek brzoskwiń).
Odlewamy 1/4 płynu, dosypujemy budyń, dodajemy żółtka i mieszamy, żeby się wszystko połączyło.
Do pozostałego soku dodajemy cukier i łyżkę masła, gotujemy. Do gorącego płynu wlewamy budyń rozmieszany z żółtkami, gotujemy dopóki masa nie zgęstnieje. Ugotowany budyń studzimy.
Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę. Masło ucieramy z budyniem na puszysty krem. Do kremu dodajemy pokrojone cząstki brzoskwiń.

Wykończenie

  • tabliczka czekolady

Układamy kolejno: biszkopt, krem z brzoskwiniami, bezę migdałową.
Rozpuszczamy czekoladę i dekorujemy bezę.
Ciasto chłodzimy w lodówce.

Smacznego!

Opublikowane: 6 września 2014
drukuj

Komentarze do przepisu: Ciasto brzoskwiniowo-migdałowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *