Ciasto brzoskwiniowo-migdałowe
Podstawowa wersja tego ciasta zawiera ananas i kokos. Czasem dla odmiany używam brzoskwiń i mielonych migdałów. Robi się je dokładnie tak samo, a wychodzi całkiem inne ciasto.

Biszkopt
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pieczemy biszkopt:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na pianę, dodajemy stopniowo cukier i po jednym żółtku, nie przerywając ubijania. Dosypujemy mąkę i proszek, delikatnie mieszamy.
Biszkopt pieczemy na dużej prostokątnej blasze.
Beza migdałowa
- 6 białek
- 1 szklanka cukru (kryształ)
- 200g mielonych migdałów
Białka ubijamy na pianę, dodajemy stopniowo cukier. Na koniec wsypujemy migdały.
Ciasto przekładamy na blachę na której pieczony był biszkopt. Bezę pieczemy w temperaturze 140-100 stopni 1-2 godzin.
Krem
- 200g masła
- 1 szklanka cukru
- 3 żółtka
- 1 1/2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 1 puszka brzoskwiń
Odlewamy zalewę z brzoskwiń, dolewamy wodę, tak aby otrzymać 1/2 litra płynu (można użyć 2 puszek brzoskwiń).
Odlewamy 1/4 płynu, dosypujemy budyń, dodajemy żółtka i mieszamy, żeby się wszystko połączyło.
Do pozostałego soku dodajemy cukier i łyżkę masła, gotujemy. Do gorącego płynu wlewamy budyń rozmieszany z żółtkami, gotujemy dopóki masa nie zgęstnieje. Ugotowany budyń studzimy.
Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę. Masło ucieramy z budyniem na puszysty krem. Do kremu dodajemy pokrojone cząstki brzoskwiń.
Wykończenie
- tabliczka czekolady
Układamy kolejno: biszkopt, krem z brzoskwiniami, bezę migdałową.
Rozpuszczamy czekoladę i dekorujemy bezę.
Ciasto chłodzimy w lodówce.
Smacznego!
Komentarze do przepisu: Ciasto brzoskwiniowo-migdałowe