indeks

Sernik ze śliwkami

Może być sernik z brzoskwiniami, to czemu by nie ze śliwkami. Mniam.
Przepis na podstawie czasopisma pieczenie jest proste – Ciasta ze śliwkami nr 4 /2014

Sernik ze śliwkami

Kruche ciasto na spód

  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 175g masła
  • 75g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Mąkę przesiewamy, dodajemy migdały, szczyptę soli, cukier puder i masło. Przy pomocy noża siekamy składniki. Dodajemy żółtko i zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto schładzamy w lodówce około 1 godziny.
Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy spód i boki (na wysokość około 4cm) tortownicy o średnicy 26cm.
Dobrze jest podpiec spód w temperaturze 200°C przez około 10minut.

Masa serowa

  • 500g twarogu
  • 100g masła
  • 125g cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy
  • 1-2 jajka
  • skórka starta z cytryny
  • świeże śliwki

Śliwki myjemy, drylujemy przecinając na połówki.
Masło roztapiamy.
Twaróg mielimy w maszynce. Jeżeli twaróg jest suchy, to możemy użyć 2 jajek, jeżeli wilgotny, wystarczy jedno.
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Do jajek dodajemy twaróg i przy pomocy miksera mieszamy. Wsypujemy budyń i wlewamy masło. Na końcu dodajemy skórkę cytrynową.
Połowę masy serowej wylewamy na kruche ciasto. Układamy połowę śliwek, skórką do dołu. Wylewamy pozostałą masę serową i układamy resztę śliwek, skórką co góry.

Pieczemy w temperaturze 175°C minimum godzinę.
Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ciasto, posypujemy cukrem pudrem, lub smarujemy podgrzaną konfiturą morelową.

Smacznego!

Opublikowane: 13 września 2014
drukuj

Komentarze do przepisu: Sernik ze śliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *