Sernik ze śliwkami
Może być sernik z brzoskwiniami, to czemu by nie ze śliwkami. Mniam.
Przepis na podstawie czasopisma pieczenie jest proste – Ciasta ze śliwkami nr 4 /2014

Kruche ciasto na spód
- 250g mąki pszennej
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 175g masła
- 75g cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
Mąkę przesiewamy, dodajemy migdały, szczyptę soli, cukier puder i masło. Przy pomocy noża siekamy składniki. Dodajemy żółtko i zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto schładzamy w lodówce około 1 godziny.
Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy spód i boki (na wysokość około 4cm) tortownicy o średnicy 26cm.
Dobrze jest podpiec spód w temperaturze 200°C przez około 10minut.
Masa serowa
- 500g twarogu
- 100g masła
- 125g cukru
- cukier waniliowy
- 1 budyń waniliowy
- 1-2 jajka
- skórka starta z cytryny
- świeże śliwki
Śliwki myjemy, drylujemy przecinając na połówki.
Masło roztapiamy.
Twaróg mielimy w maszynce. Jeżeli twaróg jest suchy, to możemy użyć 2 jajek, jeżeli wilgotny, wystarczy jedno.
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Do jajek dodajemy twaróg i przy pomocy miksera mieszamy. Wsypujemy budyń i wlewamy masło. Na końcu dodajemy skórkę cytrynową.
Połowę masy serowej wylewamy na kruche ciasto. Układamy połowę śliwek, skórką do dołu. Wylewamy pozostałą masę serową i układamy resztę śliwek, skórką co góry.
Pieczemy w temperaturze 175°C minimum godzinę.
Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ciasto, posypujemy cukrem pudrem, lub smarujemy podgrzaną konfiturą morelową.
Smacznego!
Komentarze do przepisu: Sernik ze śliwkami