indeks

Ciasto truskawki z bitą śmietaną

Sezon truskawkowy powoli się kończy. W moim ogródku już tylko malutkie truskaweczki, które na cieście nie wyglądałyby efektownie więc tym razem rozdrobnione na pulpę truskawkową z dodatkiem bitej śmietany. Mniam… a do tego kolory, w sam raz na deser kibica ;)

Ciasto truskawki z bitą śmietaną

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 4 płaskie łyżki cukru (w tym cukier waniliowy)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka maki pszennej

Białka rozdzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę. Nie przestając ubijać, dodajemy cukier i żółtka.
Masę jajeczną delikatnie mieszamy z przesianą mąką. Wylewamy na małą blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy około 40 min. w temperaturze 160°C.

Pianka truskawkowa

  • 1/2 litra rozmiksowanych truskawek
  • cukier do smaku
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, wlewamy do posłodzonych, rozmiksowanych truskawek, chłodzimy.
Gdy masa owocowa zaczyna tężeć, ubijamy mikserem i wylewamy na biszkopt. Chłodzimy w lodówce.

Bita śmietana

  • 400g śmietanki kremówki (30%)
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • gorąca woda

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do wystudzenia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy i dosładzamy do smaku.
Łączymy śmietanę z żelatyną i wykładamy na masę truskawkową. Posypujemy wiórkami czekoladowymi. Chłodzimy w lodówce.
Smacznego!

Uwagi:
Jeżeli truskawki są bardzo słodkie, możemy dodać do masy owocowej soku z cytryny.
Warto nasączyć biszkopt woda z cytryną, będzie bardziej wilgotny.

Opublikowane: 27 czerwca 2016
drukuj

Komentarze do przepisu: Ciasto truskawki z bitą śmietaną

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *