Ciasto truskawki z bitą śmietaną
Sezon truskawkowy powoli się kończy. W moim ogródku już tylko malutkie truskaweczki, które na cieście nie wyglądałyby efektownie więc tym razem rozdrobnione na pulpę truskawkową z dodatkiem bitej śmietany. Mniam… a do tego kolory, w sam raz na deser kibica ;)

Biszkopt
- 4 jajka
- 4 płaskie łyżki cukru (w tym cukier waniliowy)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka maki pszennej
Białka rozdzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę. Nie przestając ubijać, dodajemy cukier i żółtka.
Masę jajeczną delikatnie mieszamy z przesianą mąką. Wylewamy na małą blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy około 40 min. w temperaturze 160°C.
Pianka truskawkowa
- 1/2 litra rozmiksowanych truskawek
- cukier do smaku
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, wlewamy do posłodzonych, rozmiksowanych truskawek, chłodzimy.
Gdy masa owocowa zaczyna tężeć, ubijamy mikserem i wylewamy na biszkopt. Chłodzimy w lodówce.
Bita śmietana
- 400g śmietanki kremówki (30%)
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- gorąca woda
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do wystudzenia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy i dosładzamy do smaku.
Łączymy śmietanę z żelatyną i wykładamy na masę truskawkową. Posypujemy wiórkami czekoladowymi. Chłodzimy w lodówce.
Smacznego!
Uwagi:
Jeżeli truskawki są bardzo słodkie, możemy dodać do masy owocowej soku z cytryny.
Warto nasączyć biszkopt woda z cytryną, będzie bardziej wilgotny.
Komentarze do przepisu: Ciasto truskawki z bitą śmietaną