indeks

Ciasto z brzoskwiniową pianką

Brzoskwinie na wyciągniecie ręki, więc kolejne brzoskwiniowe ciasto.

Ciasto z brzoskwiniową pianką

Biszkopt

  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1 czubata łyżka mielonych migdałów

Jajka rozbijamy, oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka, dodajemy cukier i żółtka stale ubijając.
Przesiewamy make i wsypujemy migdały. Delikatnie mieszamy.
Pieczemy w tortownicy o średnicy 20cm, w temperaturze 160°C z termoobiegiem, około 20 minut.
Upieczony biszkopt studzimy.

Pianka brzoskwiniowa

  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 200g śmietany kremówki (30%)
  • 12 brzoskwiń

Brzoskwinie wkładamy na 1-2 minuty do gorącej wody, wyjmujemy, kroimy na połowę, wyjmujemy pestkę i obieramy ze skórki. Kilka połówek brzoskwiń odkładamy w całości.
Pozostałe brzoskwinie miksujemy w blenderze, potrzebujemy 1 szklankę musu brzoskwiniowego.
Mus brzoskwiniowy zagotowujemy z cukrem, wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ubijamy śmietanę, dodajemy zimny mus brzoskwiniowy i dokładnie mieszamy.
Biszkopt wkładamy do tortownicy, lub zakładamy wokół taśmę do tortów.
Na biszkopcie układamy odłożone połówki brzoskwiń i zalewamy pianką brzoskwiniową.
Wierz posypujemy prażonymi migdałami, lub czekoladą.
Ciasto chłodzimy w lodówce.
Smacznego!

Opublikowane: 10 października 2015
drukuj

Komentarze do przepisu: Ciasto z brzoskwiniową pianką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *