Daktylowiec – keks z daktylami
Poświąteczne porządki w spiżarni, ujawniły niewykorzystaną paczkę suszonych daktyli. I chociaż przepis zawierał mleko (a ucierane ciasta z mlekiem zwykle kończyły się u mnie zakalcem), to postanowiłam upiec daktylowca z gazetki „Gotuj krok po kroku” – wydanie specjalne Ciasta 4/2015.
Co prawda ciasto po upieczeniu nie jest w środku tak puszyste jak na zdjęciu w gazetce, ale jest to całkiem przyzwoity keks. U mnie w wersji mniej słodkiej, bez polewy i ze zmniejszoną ilością cukru.

- 200g suszonych daktyli bez pestek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 1/2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 100g masła
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60ml mleka
Daktyle myjemy, zalewamy gorącą wodą aby zmiękły, siekamy.
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy maślanej razem z mlekiem. Delikatnie wszystko mieszamy z daktylami.
Pieczemy w tortownicy o średnicy 20cm, w temperaturze 180°C około 40 min.
Upieczone ciasto możemy oblać polewą, lub posypać cukrem pudrem.
Komentarze do przepisu: Daktylowiec – keks z daktylami