Faworki
Faworki, chrust czy też chruściki pod tym nazwami kryją się bardzo kruche i bardzo pyszne karnawałowe ciasteczka.
Przepis z książki: Pieczenie ciast i ciasteczek Irena Głowacka, Wydawnictwo WATRA, Warszawa 1974.

- 500g mąki pszennej
- 30g masła
- 6 żółtek
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki spirytusu lub octu spirytusowego
- 500g smalcu do smażenia
- cukier puder do posypania
Masło roztapiamy i studzimy. Wystudzone ubijamy z żółtkami. Do masy dodajemy przesianą mąkę, śmietanę i spirytus. Zagniatamy ciasto, a gdy jest już jednolite wybijamy wałkiem do ciasta. Ostawiamy, żeby odpoczęło na około godzinę.
Ciasto dzielimy na porcje i wałkujemy cienko jak na makaron. Wycinamy paski szerokości około 3cm i długości 5-15cm. Na środku każdego paska robimy nacięcie, i przekładamy przez nie jeden koniec ciasta.
Faworki smażymy na rozgrzanym smalcu na złoty kolor. Wyjmujemy na papierowy ręcznik lub serwetkę aby odciekły z tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze do przepisu: Faworki