indeks

Faworki

Faworki, chrust czy też chruściki pod tym nazwami kryją się bardzo kruche i bardzo pyszne karnawałowe ciasteczka.
Przepis z książki: Pieczenie ciast i ciasteczek Irena Głowacka, Wydawnictwo WATRA, Warszawa 1974.

Faworki
  • 500g mąki pszennej
  • 30g masła
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki spirytusu lub octu spirytusowego
  • 500g smalcu do smażenia
  • cukier puder do posypania

Masło roztapiamy i studzimy. Wystudzone ubijamy z żółtkami. Do masy dodajemy przesianą mąkę, śmietanę i spirytus. Zagniatamy ciasto, a gdy jest już jednolite wybijamy wałkiem do ciasta. Ostawiamy, żeby odpoczęło na około godzinę.

Ciasto dzielimy na porcje i wałkujemy cienko jak na makaron. Wycinamy paski szerokości około 3cm i długości 5-15cm. Na środku każdego paska robimy nacięcie, i przekładamy przez nie jeden koniec ciasta.

Faworki smażymy na rozgrzanym smalcu na złoty kolor. Wyjmujemy na papierowy ręcznik lub serwetkę aby odciekły z tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Opublikowane: 7 lutego 2015
drukuj

Komentarze do przepisu: Faworki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *