Karmelowa babka gotowana
Kolejna wariacja w temacie babki gotowanej. Zastosowanie budyniu zamiast mąki ziemniaczanej stwarza sporo możliwości smakowych. Dzisiaj smak karmelowy.

Babka
- 6 jajek
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 2/3 szklanki cukru
- 170g masła
- 30g oleju
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 budynie o smaku toffi
- mąka ziemniaczana
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki domowego ekstraktu z wanilii (lub 2 łyżki wódki)
Masło i olej umieszczamy w garnku i podgrzewamy do rozpuszczenia masła. Odstawiamy do przestudzenia.
Budynie wsypujemy do szklanki, dopełniamy szklankę mąką ziemniaczaną.
Mąki, budyń i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i mieszamy razem.
Białka oddzielamy od żółtek.
Ubijamy białka, wsypujemy stopniowo cukier i nadal ubijając dodajemy po jednym żółtku.
Wlewamy tłuszcz, ubijając na najmniejszych obrotach miksera.
Wsypujemy mąkę, delikatnie mieszamy i na końcu dodajemy ekstrakt waniliowy.
Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tarta formy z pokrywką.
Foremkę wstawiamy do garnka z gorącą wodą (woda powinna sięgać do 3/4 wysokości formy), przykrywamy pokrywką i gotujemy 1,5 godziny na małym ogniu.
Polewa karmelowa
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego (dark muscovado)
- 2 łyżki masła
- 1/3 szklanki słodkiej śmietany lub mleka
- cukier puder
Masło, cukier i śmietanę umieszczamy w garnku. Po rozpuszczeniu masła i cukru gotujemy 1-3 minuty. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy cukier puder, ile masa wchłonie. Polewamy przestudzoną babkę.
Smacznego!
Komentarze do przepisu: Karmelowa babka gotowana