indeks

Karmelowa babka gotowana

Kolejna wariacja w temacie babki gotowanej. Zastosowanie budyniu zamiast mąki ziemniaczanej stwarza sporo możliwości smakowych. Dzisiaj smak karmelowy.

Karmelowa babka gotowana

Babka

  • 6 jajek
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 2/3 szklanki cukru
  • 170g masła
  • 30g oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 budynie o smaku toffi
  • mąka ziemniaczana
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki domowego ekstraktu z wanilii (lub 2 łyżki wódki)

Masło i olej umieszczamy w garnku i podgrzewamy do rozpuszczenia masła. Odstawiamy do przestudzenia.
Budynie wsypujemy do szklanki, dopełniamy szklankę mąką ziemniaczaną.
Mąki, budyń i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i mieszamy razem.
Białka oddzielamy od żółtek.
Ubijamy białka, wsypujemy stopniowo cukier i nadal ubijając dodajemy po jednym żółtku.
Wlewamy tłuszcz, ubijając na najmniejszych obrotach miksera.
Wsypujemy mąkę, delikatnie mieszamy i na końcu dodajemy ekstrakt waniliowy.
Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tarta formy z pokrywką.
Foremkę wstawiamy do garnka z gorącą wodą (woda powinna sięgać do 3/4 wysokości formy), przykrywamy pokrywką i gotujemy 1,5 godziny na małym ogniu.

Polewa karmelowa

  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego (dark muscovado)
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietany lub mleka
  • cukier puder

Masło, cukier i śmietanę umieszczamy w garnku. Po rozpuszczeniu masła i cukru gotujemy 1-3 minuty. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy cukier puder, ile masa wchłonie. Polewamy przestudzoną babkę.

Smacznego!

Opublikowane: 12 marca 2016
drukuj

Komentarze do przepisu: Karmelowa babka gotowana

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *