Makaroniki migdałowe
Makaroniki to dobry sposób na zagospodarowanie białek, które pozostają po upieczeniu innego ciasta. Dzięki dodatkowi migdałów są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
Lekko zmodyfikowany przepis z magazynu Dobre rady, Słodkie Boże Narodzenie, wydanie specjalne 3/2008.
- 3 białka
- 150g cukru
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka wiśniówki
- 350g mielonych migdałów
- kandyzowane wiśnie
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stale ubijając wsypujemy stopniowo cukier, wlewamy wiśniówkę. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i migdały, delikatnie mieszamy.
Przy pomocy rękawa cukierniczego wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe ciasteczka.
Kandyzowane wiśnie kroimy na 8 części. Na każdym ciasteczku układamy fragment wisienki.
Ciasta pieczemy, a właściwie suszymy, w temperaturze 140°C (120°C z termoobiegiem) około 30-60 minut.
Smacznego!
Opublikowane: 27 kwietnia 2014
drukuj
Komentarze do przepisu: Makaroniki migdałowe