indeks

Makaroniki migdałowe

Makaroniki to dobry sposób na zagospodarowanie białek, które pozostają po upieczeniu innego ciasta. Dzięki dodatkowi migdałów są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
Lekko zmodyfikowany przepis z magazynu Dobre rady, Słodkie Boże Narodzenie, wydanie specjalne 3/2008.

Makaroniki migdałowe
  • 3 białka
  • 150g cukru
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wiśniówki
  • 350g mielonych migdałów
  • kandyzowane wiśnie

Białka ubijamy na sztywną pianę. Stale ubijając wsypujemy stopniowo cukier, wlewamy wiśniówkę. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i migdały, delikatnie mieszamy.
Przy pomocy rękawa cukierniczego wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe ciasteczka.
Kandyzowane wiśnie kroimy na 8 części. Na każdym ciasteczku układamy fragment wisienki.
Ciasta pieczemy, a właściwie suszymy, w temperaturze 140°C (120°C z termoobiegiem) około 30-60 minut.
Smacznego!

Opublikowane: 27 kwietnia 2014
drukuj

Komentarze do przepisu: Makaroniki migdałowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *