indeks

Opolskie księżyce

Delikatne, żeby nie powiedzieć aksamitne i tak bardzo kruche, że rozpadają się gdy złapie się zbyt mocno. A w smaku po prostu pyszne.
Przepis lekko przerobiony, pochodzi z programy telewizyjnego Kuchnia po śląsku.

Opolskie księżyce

Ciasto

  • 200 g masła
  • 100 g orzechów włoskich
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko (opcjonalnie)

Orzechy zmielić w blenderze na mąkę.
Mąkę przesiać i wymieszać z orzechami i cukrem pudrem. Dodać masło, posiekać nożem i zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto jest bardzo sypkie i ciężko je zagnieść, można dodać żółtko.
Zagniecione ciasto odstawić na minimum pół godziny do lodówki.
Ciasto rozwałkować na grubość 0,5cm i szklanką wycinać księżyce. Ciasteczka układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Piec w temperaturze 180°C (160°C z termoobiegiem) na złoty kolor (około 12-15minut).

Wykończenie

  • tabliczka gorzkiej czekolady

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzone ciasteczka zanurzać do połowy w czekoladzie.

Smacznego!

Opublikowane: 14 stycznia 2017
drukuj

Komentarze do przepisu: Opolskie księżyce

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *