Opolskie księżyce
Delikatne, żeby nie powiedzieć aksamitne i tak bardzo kruche, że rozpadają się gdy złapie się zbyt mocno. A w smaku po prostu pyszne.
Przepis lekko przerobiony, pochodzi z programy telewizyjnego Kuchnia po śląsku.

Ciasto
- 200 g masła
- 100 g orzechów włoskich
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 1 żółtko (opcjonalnie)
Orzechy zmielić w blenderze na mąkę.
Mąkę przesiać i wymieszać z orzechami i cukrem pudrem. Dodać masło, posiekać nożem i zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto jest bardzo sypkie i ciężko je zagnieść, można dodać żółtko.
Zagniecione ciasto odstawić na minimum pół godziny do lodówki.
Ciasto rozwałkować na grubość 0,5cm i szklanką wycinać księżyce. Ciasteczka układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Piec w temperaturze 180°C (160°C z termoobiegiem) na złoty kolor (około 12-15minut).
Wykończenie
- tabliczka gorzkiej czekolady
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzone ciasteczka zanurzać do połowy w czekoladzie.
Smacznego!
Komentarze do przepisu: Opolskie księżyce