Orzeszki
Do tych ciasteczek, potrzebna jest specjalna forma, w kształcie połówek orzechów. Ja mam taką z rączkami, którą stawia się na palniku kuchenki i tak piecze się ciasteczka. Podobny patent był kiedyś na gofry :)
Przepis od pani Basi.

Ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 180g masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
Mąkę przesiewamy i mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy nożem. Wbijamy jajka i szybko zagniatamy ciasto, chłodzimy w lodówce.
Formę do orzeszków rozgrzewamy na gazie. Z cista formujemy kulki, układamy w dolnej części formy (nie trzeba jej smarować tłuszczem). Pod wpływem ciepła ciasto urośnie, tak że kulki ciasta mogą być trochę mniejsze niż wgłębienia w formie.
Formę zamykamy i pieczemy ciasteczka na złoty kolor.
Krem kajmakowy
- 200g serka mascarpone
- masa kajmakowa (tzw. krówka)
Serek mascarpone miksujemy z masą kajmakową. W zależności od tego jak słodkie nadzienie chcemy uzyskać, tyle masy kajmakowej dodajemy do serka.
Po ostudzeniu połówki orzechów napełniamy kremem i sklejamy, tworząc orzeszek.
Oczywiście do orzeszków możemy użyć dowolnego kremu, jak kto lubi.
Smacznego!
Przepis ukradł profil który na facebooku ma nazwę Pyszne Przepisy https://www.facebook.com/Pyszne-Przepisy-418583244968762/?fref=photo&__mref=message_bubble
Dzięki za info. Nikt mnie nie pytało zgodę o wykorzystanie, ani nawet nie widzę odnośnika do źródła, czyli do tego wpisu.
Samego przepisu prawo autorskie nie chroni, tym bardziej, że też sama nie wymyśliłam, ale zdjęcie na pewno jest moje, jak również komentarz i opis wykonania.