indeks

Orzeszki

Do tych ciasteczek, potrzebna jest specjalna forma, w kształcie połówek orzechów. Ja mam taką z rączkami, którą stawia się na palniku kuchenki i tak piecze się ciasteczka. Podobny patent był kiedyś na gofry :)
Przepis od pani Basi.

Orzeszki

Ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 180g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli

Mąkę przesiewamy i mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy nożem. Wbijamy jajka i szybko zagniatamy ciasto, chłodzimy w lodówce.
Formę do orzeszków rozgrzewamy na gazie. Z cista formujemy kulki, układamy w dolnej części formy (nie trzeba jej smarować tłuszczem). Pod wpływem ciepła ciasto urośnie, tak że kulki ciasta mogą być trochę mniejsze niż wgłębienia w formie.
Formę zamykamy i pieczemy ciasteczka na złoty kolor.

Krem kajmakowy

  • 200g serka mascarpone
  • masa kajmakowa (tzw. krówka)

Serek mascarpone miksujemy z masą kajmakową. W zależności od tego jak słodkie nadzienie chcemy uzyskać, tyle masy kajmakowej dodajemy do serka.

Po ostudzeniu połówki orzechów napełniamy kremem i sklejamy, tworząc orzeszek.
Oczywiście do orzeszków możemy użyć dowolnego kremu, jak kto lubi.

Smacznego!

Opublikowane: 5 stycznia 2014
drukuj

Komentarze do przepisu: Orzeszki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *