indeks

Piegus

Bardziej lub mniej piegowata babka z makiem, piecze się tak samo szybko, jak potem znika z talerzyków.
Na zdjęciu w wersji bardzo piegowatej, którą uzyskałam przez dodanie mielonego maku. Przepis pochodzi od Pani Bożeny.

Piegus
  • 140g masła
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka maku
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto pieczemy w foremce do keksu. Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką.
Masło roztapiamy i odstawiamy, aby lekko przestygło.
Mąkę przesiewamy do miseczki i mieszamy z makiem i proszkiem do pieczenia.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy ponad połowę cukru. Ubijamy jeszcze chwilę, żeby się cukier rozpuścił.
Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy roztopione masło. Gdy żółtka i tłuszcz dobrze się połączą, delikatnie mieszając, dodajemy na przemian mąkę z makiem i pianę z białek.
Pieczemy w temperaturze 160-170° około 45-50minut. Studzimy powoli, zostawiając ciasto jeszcze jakiś czas w piekarniku.
Smacznego :)

Opublikowane: 24 listopada 2013
drukuj

Komentarze do przepisu: Piegus

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *