indeks

Pierniczki drobne

Nie uległam jeszcze powszechnej modzie na piernikowe chatki, ale drzewko kusiło bardzo.
Przepis na pierniczki z książki Pieczenie ciast i ciasteczek Irena Głowacka, Wydawnictwo WATRA, Warszawa 1974. Znalazłam go jeszcze w kilku innych książkach i opracowaniach, więc chyba możemy go zaliczyć do powszechnie znanych przepisów tradycyjnych.

Piernikowe choinki
  • 500g mąki
  • 100g cukru
  • 200g miodu
  • 30g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 łyżeczki sody
  • przyprawa do piernika lub po łyżeczce mielonych przypraw korzennych: goździków i cynamonu.

W garnku rozpuszczamy połowę cukru. Gdy powstanie karmel dodajemy miód, pozostały cukier, przyprawy korzenne, masło i mleko. Wszystko zagotowujemy. Lekko studzimy.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z sodą. Do mąki wlewamy przygotowane wcześniej składniki. Dobrze wyrabiamy ciasto, powinno być lekko klejące, a jednocześnie dobrze odchodzić od naczynia, w którym je wyrabiamy. Ciasto przykrywamy i odkładamy w chłodne miejsce na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Ciasto wałkujemy, wycinamy foremkami różnej wielkości gwiazdki. Układamy na posmarowanej tłuszczem blasze i pieczemy około 10 minut w temperaturze 200°C. Po wystygnięciu ozdabiamy lukrem i sklejamy tak aby uzyskać kształt choinki.

Miłej zabawy!

Opublikowane: 3 grudnia 2016
drukuj

Komentarze do przepisu: Pierniczki drobne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *