Pierniczki drobne
Nie uległam jeszcze powszechnej modzie na piernikowe chatki, ale drzewko kusiło bardzo.
Przepis na pierniczki z książki Pieczenie ciast i ciasteczek Irena Głowacka, Wydawnictwo WATRA, Warszawa 1974. Znalazłam go jeszcze w kilku innych książkach i opracowaniach, więc chyba możemy go zaliczyć do powszechnie znanych przepisów tradycyjnych.

- 500g mąki
- 100g cukru
- 200g miodu
- 30g masła
- 1 szklanka mleka
- 1/2 łyżeczki sody
- przyprawa do piernika lub po łyżeczce mielonych przypraw korzennych: goździków i cynamonu.
W garnku rozpuszczamy połowę cukru. Gdy powstanie karmel dodajemy miód, pozostały cukier, przyprawy korzenne, masło i mleko. Wszystko zagotowujemy. Lekko studzimy.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z sodą. Do mąki wlewamy przygotowane wcześniej składniki. Dobrze wyrabiamy ciasto, powinno być lekko klejące, a jednocześnie dobrze odchodzić od naczynia, w którym je wyrabiamy. Ciasto przykrywamy i odkładamy w chłodne miejsce na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Ciasto wałkujemy, wycinamy foremkami różnej wielkości gwiazdki. Układamy na posmarowanej tłuszczem blasze i pieczemy około 10 minut w temperaturze 200°C. Po wystygnięciu ozdabiamy lukrem i sklejamy tak aby uzyskać kształt choinki.
Miłej zabawy!
Komentarze do przepisu: Pierniczki drobne