Piernik bez miodu (z dżemem)
Tradycyjny piernik, pieczony z miodem jest … twardy. Dopiero po kilku dniach (tygodniach) mięknie i można go jeść z przyjemnością. Piernik z dżemem od razu jest pulchny i miękki, a jego smak niewiele różni się od tego tradycyjnego wypieku.
Przepis z zeszytów mojej mamy.

- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 słoika (4 łyżki) dżemu z czarnej porzeczki
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka sody
Mąkę przesiewamy do miseczki, mieszamy z kakao, cynamonem i przyprawą do piernika.
Sodę rozpuszczamy w mleku.
Jajka ubijamy z cukrem. W zależności od tego jak słodki mamy dżem, możemy użyć mniej lub więcej cukru.
Stale ubijając wlewamy olej i dokładamy dżem. Wsypujemy stopniowo mąkę i wlewamy mleko.
Aby wzbogacić smak piernika, możemy też dodać posiekane bakalie.
Przez dodatek dżemu z czarnej porzeczki surowe ciasto ma ciekawy kolor :), ale po upieczeniu jest ciemno brązowe.
Dokładnie wymieszane ciasto, wlewamy do kwadratowej blaszki 23,5 x 23,5 cm i pieczemy około 45 minut w temperaturze 150°C z termoobiegiem (170°C bez termoobiegu).
Ostudzone ciasto polewamy polewą czekoladową.
Smacznego!
Wstawiony do piekarnika…