indeks

Piernik bez miodu (z dżemem)

Tradycyjny piernik, pieczony z miodem jest … twardy. Dopiero po kilku dniach (tygodniach) mięknie i można go jeść z przyjemnością. Piernik z dżemem od razu jest pulchny i miękki, a jego smak niewiele różni się od tego tradycyjnego wypieku.
Przepis z zeszytów mojej mamy.

Piernik bez miodu
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 słoika (4 łyżki) dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka sody

Mąkę przesiewamy do miseczki, mieszamy z kakao, cynamonem i przyprawą do piernika.
Sodę rozpuszczamy w mleku.
Jajka ubijamy z cukrem. W zależności od tego jak słodki mamy dżem, możemy użyć mniej lub więcej cukru.
Stale ubijając wlewamy olej i dokładamy dżem. Wsypujemy stopniowo mąkę i wlewamy mleko.
Aby wzbogacić smak piernika, możemy też dodać posiekane bakalie.
Przez dodatek dżemu z czarnej porzeczki surowe ciasto ma ciekawy kolor :), ale po upieczeniu jest ciemno brązowe.
Dokładnie wymieszane ciasto, wlewamy do kwadratowej blaszki 23,5 x 23,5 cm i pieczemy około 45 minut w temperaturze 150°C z termoobiegiem (170°C bez termoobiegu).

Ostudzone ciasto polewamy polewą czekoladową.

Smacznego!

Opublikowane: 15 grudnia 2013
drukuj

Komentarze do przepisu: Piernik bez miodu (z dżemem)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *