indeks

Rolada cytrynowa

Cytrynowa, pomarańczowa, truskawkowa czy jakakolwiek inna rolada owocowa z bita śmietaną jest zawsze hitem na stole, robi się ją wyjątkowo szybko.
Cała trudność polega na tym, żeby biszkopt upiec tak, aby dal się zwinąć i się nie pokruszył. Oprócz kilku praktycznych rad w przepisie, mogę jeszcze tylko dodać, trzeba próbować, próbować, próbować…

Rolada cytrynowa

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy cukier i nadal ubijając dodajemy żółtka. Wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy.
Jeżeli ciasto jest puszyste, możemy nie dodawać proszku do pieczenia. Jeżeli piana trochę siądzie podczas mieszania, można dodać 1/2 łyżeczki.
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o dużej powierzchni. Ważne jest aby warstwa ciasta nie była zbyt gruba. Piekarnik nagrzewamy do 170°C i wstawiamy ciasto. Piekarnik musi być w pełni nagrzany, ponieważ ciasto ma się szybko upiec a nie suszyć. Pieczemy około 15 minut.

Po upieczeniu ciepłe ciasto przekładamy na ściereczkę. Zdejmujemy papier do pieczenia i zwijamy ściśle, razem ze ściereczką, w rulon. Tak zwinięty biszkopt studzimy.

Nadzienie

  • 400ml śmietany kremówki 30%
  • 1,5 cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny

Cytryny dokładnie myjemy i parzymy wrzątkiem. Z jednej ścieramy skórkę, z wszystkich wyciskamy sok. Przelewamy sok do szklanki i uzupełniamy wodą do 3/4 szklanki. Przelewamy do małego garnka, dodajemy startą skórkę i zagotowujemy.
W gorącym soku rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy w chłodne miejsce, do czasu aż zacznie lekko gęstnieć.

Ubijamy śmietanę kremówkę, dodajemy cukier puder i wlewamy gęstniejący sok cytrynowy z żelatyną. Dokładnie mieszamy.

Biszkopt rozwijamy ze ściereczki, smarujemy około śmietaną i ponownie zwijamy. Pozostałą śmietanę rozprowadzamy po wierzchu rolady i wykorzystujemy do dekoracji.

Roladę wkładamy do lodówki, aby śmietana zgęstniała.

Inny smak rolady możemy uzyskać dodając sok z innych owoców. Trzeba tylko pamiętać o odpowiedniej proporcji, aby po dodaniu żelatyny wszystko ładnie zgęstniało.

Smacznego!

Opublikowane: 24 stycznia 2015
drukuj

Komentarze do przepisu: Rolada cytrynowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *