indeks

Rolada jeżynowa

W sezonie letnim mamy owoców do wyboru, do koloru. Jest w czym wybierać. W mojej kuchni jeżynowo.

Rolada jeżynowa

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 120 g mąki
  • 30g kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dużą blachę (najlepsza jest ta dołączana do piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, a potem po jednym żółtku.
Na końcu wsypujemy mąkę proszek do pieczenia i kakao, delikatnie wszystko mieszając.
Ciasto wylewamy na blachę i wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika (160°C z termoobiegiem, 180°C bez termoobiegu) i pieczemy 12-15 minut.
Po upieczeniu ciasto przekładamy na ściereczkę, zwijamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Nadzienie

  • 250ml śmietany kremówki (30%)
  • jeżyny
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3-5 łyżek cukru pudru

Jeżyny wkładamy do garnka, zalewamy niewielka ilością wody i lekko dusimy. Gdy puszczą sok, wyjmujemy część owoców. Mierzymy ilość soku z owocami, powinniśmy mieć około 200-250ml. Miksujemy owoce z sokiem, zagotowujemy, a następnie wsypujemy żelatynę i mieszamy aby się rozpuściła. Zostawiamy do przestudzenia.
Ubijamy śmietanę, dodajemy do niej cukier puder – w zależności od tego jak kwaśne są owoce – 3-5 łyżek.
Gdy masa owocowa zacznie tężeć dodajemy do niej śmietanę i delikatnie wszystko mieszamy.

Ciasto rozwijamy ze ściereczki, smarujemy śmietaną, rozsypujemy równomiernie odłożoną część uduszonych jeżyn i zwijamy roladę. Posypujemy po wierzchu kakao. Schładzamy w lodówce.

Smacznego!

Opublikowane: 16 sierpnia 2014
drukuj

Komentarze do przepisu: Rolada jeżynowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *