indeks

Tort hiszpański (bezowy z truskawkami)

Tort hiszpański czyli bezowy z truskawkami. Mocno słodki i chrupiący. Beza nie szczególnie znosi przechowywanie w lodówce, więc najlepiej zjeść od razu.
Beza na podstawie: Pieczenie ciast i ciasteczek, Irena Głowacka, wyd. Watra, Warszawa 1974.

Tort hiszpański

Beza

  • 3 białka
  • 250g cukru
  • 1/2 szklanki wody

Wodę wlewamy do garnka, wsypujemy cukier i gotujemy syrop.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Gorący syrop wlewamy do białek, stale ubijając. (Piana mocno zwiększy swoją objętość). Ubijamy, aż masa przestygnie.
Aby uzyskać równe blaty bezowe, na papierze do pieczenia, który ułożymy na blaszkach rysujemy 3 okręgi o średnicy 20cm. Wewnątrz okręgów rozkładamy pianę bezową. Jeżeli piany jest za dużo, z pozostałej formujemy małe bezy.
Bezy suszymy w piekarniku nagrzanym do 100-120°C przez około 3 godziny.

Przełożenie

  • 200g śmietany kremówki
  • truskawki

Tort przekładamy tuż przed podaniem.

Śmietanę ubijamy.
Blaty bezowe przekładamy warstwą ubitej śmietany i pokrojonych w plasterki truskawek.

Smacznego!

Opublikowane: 6 czerwca 2017
drukuj

Komentarze do przepisu: Tort hiszpański (bezowy z truskawkami)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *