indeks

Tort śliwkowo-czekoladowy

Mały torcik ze śliwkami i czekoladą. Użyłam do kremu domowej nutelli ze śliwek, ale myślę, że jak dodamy powideł i czekolady to smak będzie taki sam. W końcu domowa nutella to nic innego jak powidła z czekoladą i kakao.

Tort śliwkowo-czekoladowy

Biszkopt migdałowy

  • 2 jajka
  • 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mielonych migdałów
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Rozbijamy jajka oddzielając białka od żółtek.
Białka ubijamy na puszystą pianę i stale ubijając dodajemy cukier, a gdy ten się już rozpuści i usztywni pianę żółtka.
Do masy jajecznej dodajemy make, migdały i proszek do pieczenia, lekko mieszamy do połączenia składników.
Ciasto wylewamy na małą tortownicę (średnica 18-20cm), wyłożona papierem do pieczenia.
Pieczemy około 20minut w temperaturze 160°C.

Krem śliwkowy

  • 1 szklanka mleka
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie)
  • 3 łyżki śliwkowej nutelli lub powideł (w przypadku powideł również 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady)
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki koniaku

Budyń gotujemy na szklance mleka z cukrem według przepisu na opakowaniu. Cukier dodajemy lub nie, zależy to od tego jak bardzo słodkie mamy powidła. Budyń studzimy.
Masło ucieramy z budyniem na puszystą masę, stale ucierając dodajemy nutellę (lub powidła i rozpuszczoną czekoladę).
Aby zaostrzyć smak śliwek wlewamy koniak.

Wykończenie

  • kilka śliwek
  • 1/2 szklanki cukru
  • mielone migdały
  • kakao
  • cukier puder

Śliwki myjemy, drylujemy i podsmażamy w cukrze.Do garnka wsypujemy cukier i dodajemy łyżkę wody. Gotujemy syrop „do nitki”, wkładamy śliwki i gotujemy około 15 minut. Śliwki odsączamy z nadmiaru syropu.
Migdały prażymy na suchej patelni.
Biszkopt przecinamy na połowę.
Jeden blat nasączamy ponczem przygotowanym z 1/2 szklanki wody i łyżki syropu śliwkowego, pozostałego z gotowania śliwek. Nakładamy cienką warstwę kremu, układamy śliwki i pokrywamy kremem. Nakładamy kolejny biszkopt, nasączamy ponczem.
Tort smarujemy dookoła kremem, boki posypujemy prażonymi migdałami, wierzch kakao. Dekorujemy śliwkami i cukrem pudrem.

Smacznego!

Opublikowane: 4 października 2014
drukuj

Komentarze do przepisu: Tort śliwkowo-czekoladowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *