Tort śliwkowo-czekoladowy
Mały torcik ze śliwkami i czekoladą. Użyłam do kremu domowej nutelli ze śliwek, ale myślę, że jak dodamy powideł i czekolady to smak będzie taki sam. W końcu domowa nutella to nic innego jak powidła z czekoladą i kakao.

Biszkopt migdałowy
- 2 jajka
- 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mielonych migdałów
- 1 łyżka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Rozbijamy jajka oddzielając białka od żółtek.
Białka ubijamy na puszystą pianę i stale ubijając dodajemy cukier, a gdy ten się już rozpuści i usztywni pianę żółtka.
Do masy jajecznej dodajemy make, migdały i proszek do pieczenia, lekko mieszamy do połączenia składników.
Ciasto wylewamy na małą tortownicę (średnica 18-20cm), wyłożona papierem do pieczenia.
Pieczemy około 20minut w temperaturze 160°C.
Krem śliwkowy
- 1 szklanka mleka
- 1 budyń czekoladowy
- 1 łyżka cukru (opcjonalnie)
- 3 łyżki śliwkowej nutelli lub powideł (w przypadku powideł również 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady)
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki koniaku
Budyń gotujemy na szklance mleka z cukrem według przepisu na opakowaniu. Cukier dodajemy lub nie, zależy to od tego jak bardzo słodkie mamy powidła. Budyń studzimy.
Masło ucieramy z budyniem na puszystą masę, stale ucierając dodajemy nutellę (lub powidła i rozpuszczoną czekoladę).
Aby zaostrzyć smak śliwek wlewamy koniak.
Wykończenie
- kilka śliwek
- 1/2 szklanki cukru
- mielone migdały
- kakao
- cukier puder
Śliwki myjemy, drylujemy i podsmażamy w cukrze.Do garnka wsypujemy cukier i dodajemy łyżkę wody. Gotujemy syrop „do nitki”, wkładamy śliwki i gotujemy około 15 minut. Śliwki odsączamy z nadmiaru syropu.
Migdały prażymy na suchej patelni.
Biszkopt przecinamy na połowę.
Jeden blat nasączamy ponczem przygotowanym z 1/2 szklanki wody i łyżki syropu śliwkowego, pozostałego z gotowania śliwek. Nakładamy cienką warstwę kremu, układamy śliwki i pokrywamy kremem. Nakładamy kolejny biszkopt, nasączamy ponczem.
Tort smarujemy dookoła kremem, boki posypujemy prażonymi migdałami, wierzch kakao. Dekorujemy śliwkami i cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze do przepisu: Tort śliwkowo-czekoladowy